KurzusokÍgy dolgozunk


AZ ÁSZ HÉTVÉGI DRÁMAISKOLA KURZUSAI

2022/23 TANÉV

Az Ász Drámaiskola a 15. tanévét kezdi meg 2022 szeptemberében. 
A szakmai fejlődés mellett fontosnak érezzük, hogy az Ász Drámaiskola továbbra is egy kapaszkodó legyen a fiatalok számára, egy olyan „menedékhely”, ahol diákjaink kijátszhatják magukból a felgyülemlett feszültséget, levezethetik a stresszt, a szorongást,  s a kreatív alkotófolyamatból energiát merítve megőrizhetik mind a fizikai, mind a mentális egészségüket.
A tapasztalat azt mutatja, hogy azok a diákok, akik velünk tartanak a jelenlegi meglehetősen kaotikus, szétesett világban, hétről-hétre olyan impulzusokat kapnak Drámaiskolánkban (az összetartó közösségtől és tanárainktól), amely segíti, hogy pszichésen megerősödjenek, és a drámajáték gyógyító erejét felhasználva könnyebben vegyék az akadályokat, és kreatívan kezeljék a hétköznapjaikban felmerülő problémákat.
Az ÁSZ DRÁMAISKOLA tehát nem pusztán egy szakmai műhely, hanem egy közösség is, amely mindig mögötted áll!

Milyen kurzusok várnak 2022/23-ban? Válassz, és jelentkezz!

 

vizsga202208  

 
 KORHATÁR: 

13 éves kortól 20 éves korig

(A Felvételi csoport esetében 22 éves korig)

LÉTSZÁM:

Csoportonként:  max. 16 fő.

 DRÁMAISKOLÁNKBAN nincs felvételi. Egyetlen feltétel van: szeress játszani!

KURZUSOK

HALADÓ 1. - "KÁOSZ CSOPORT "- PRÓZAI  KREATÍV ALKOTÓMŰHELY

A kurzus két 120 perces modulból áll. 

A KURZUSOK IDŐPONTJA:
Szombatonként 9:00-13:00FIGYELEM! A Haladó csoportok kurzusait (HALADÓ 1. és HALADÓ 2.) a 2022/23-as tanévben párhuzamosan tartjuk, szombat délelőttönként. Mindkét kurzus két modulból áll:120 percen keresztül egy színházi projekten dolgozunk, majd a projekthez kapcsolódó tréning, személyiségfejlesztés és kreatív játék következik újabb 120 percben. A vizsgához közeledve a színházi projekt kerül a fókuszba.

A KÁOSZ  kurzusát azoknak a diákoknak ajánljuk, akik már részt vettek Ász-képzésen: az Ász Drámaiskolában, az Árpád Színjátszóknál vagy legalább kétszer voltak már Ász Táborban.

A kurzuson a „KÁOSZ” című kortárs színdarabbal dolgozunk, ahogyan a finn szerző, Mika Myllyaho megírta, és ahogyan mi továbbgondoljuk. 
A kreatív munka során lehetsz színész, drámaíró és dramaturg! Megírt szöveget állítunk színpadra, jelenetépítést, jelenetírást tanulunk, és ha érdekel, belekóstolhatsz a rendezői munkába is.

A KÁOSZ kurzushoz kapcsolódó színésztréning fókuszában Sztanyiszlavszkij orosz színházi szakember és színészmesterségtanár nyomdokain járva a realista színház eszköztárához keresünk kulcsokat. Az önismeret, hitelesség, érzelmi memória színpadi használatának kérdéseit boncolgatjuk, és kialakítunk egy olyan gondolkodást és eszköztárat, amelyet a későbbi színpadi munkáid során alkalmazhatsz.

Mika Myllyaho a Helsinki Színiakadémián végzett 1999-ben, papírforma szerint színházrendezőként. Már akkor ígéretes tehetségnek számított, s hamarosan a Nemzeti Színház és az ô vezetésével működő Ryhmäteatteri (Csoportszínház) rendezőjeként jelentős kritikai és közönségsikereket aratott.Első saját drámáját, a számos mozzanatában önéletrajzi ihletésű Pánikot, mely utóbb egy trilógia első darabjának bizonyult, 2005-ben mutatták be. A trilógia második darabja, a 2008-as Káosz három harmincas nőről szóló fekete komédia, mely a Pániknál mélyebb és bonyolultabb dráma,mely három gazdag, sőt parádés női szerepet kínál, hiszen a barátnőket, Sofiát, Juliát és Emmit játszó színésznőknek hét másik figurát is életre kell kelteniük, méghozzá elsősorban az életüket pokollá vagy éppen földi paradicsommá tevő, vaskos szarkazmussal ábrázolt férfiakét.A trilógia befejező részének, a Harmóniának az ősbemutatója 2009 szeptemberében volt. Pánik, Káosz, Harmónia. Nemigen akad színházba járó finn, aki e címeket ne ismerné.Holott, gondolhatnánk, voltaképpen egy színházrendezőről van szó, aki egyszer csak írásra adta a fejét. Csakhogy nem így történt a dolog. A Helsinki Színiakadémia kidolgozott egy olyan programot, melyben egy alaposan végiggondolt és rendkívül sikeres elgondolás nyomán együtt képeznek rendezőket,drámaírókat és dramaturgokat, sőt az írói vagy a rendezői alkotómunka igen korai fázisába bevonják a színészhallgatókat is. Alighogy az új szak első évfolyamai diplomát kaptak a kezükbe, tucatnyi új drámaíró és új hang jelent meg a finnszínpadokon, és ez a jelenség szinte egyik napról a másikra megfordította a hazai és külföldi darabokra jegyet váltók arányát.

Kurzusvezetők: Balázs Ágnes és Gáspár András

vizsga2023109  

 

HALADÓ 2. - "SZEVASZ CSOPORT " -  ÖSSZMŰVÉSZETI MŰHELY

A kurzus két 120 perces modulból áll.

KURZUS IDŐPONTJA:
Szombatonként 9:00-13:00

FIGYELEM! A Haladó csoportok kurzusait (HALADÓ 1. és HALADÓ 2.) a 2022/23-as tanévben párhuzamosan tartjuk, szombat délelőttönként. Mindkét kurzus két modulból áll:120 percen keresztül egy színházi projekten dolgozunk, majd a projekthez kapcsolódó tréning, személyiségfejlesztés és kreatív játék következik újabb 120 percben. A vizsgához közeledve a színházi projekt kerül a fókuszba.

A SZEVASZ ÖSSZMŰVÉSZETI KURZUST azoknak a diákoknak ajánljuk, akik már részt vettek Ász-képzésen: az Ász Drámaiskolában, az Árpád Színjátszóknál vagy legalább kétszer voltak már Ász Táborban.

vizsga202211  


A „SZEVASZ” – kurzus kreatív kalandozást kínál a drámai jelenetektől a zenés színházon át a stand-upig.  Az összművészeti színházi projekt során kortárs magyar novellákat és kortárs pop/rock/alternatív együttesek dalait használjuk fel egy önálló színdarab létrehozására.
A munka során elsősorban drámai jelenetekben lehetsz színész, dramaturg, szövegíró, vagy rendező, de ha szeretnéd, lehetnek olyan jelenetei is
a közös alkotásnak ahol énekelhetsz, táncolhatsz, vagy zenélhetsz is. A színdarabot együtt alkotjuk, így az aktivitásodon múlik csupán, hogy hányféle szerepben láthatnak majd a bemutatónk nézői! Ezen a kurzuson lehetsz prózai főhős, mozgásművész, énekes színész, de akár mindhárom is: a struktúra arra ad lehetőséget, hogy össz-színházművészeti alkotófolyamatban próbáld ki magad.

A kurzushoz kapcsolódó folyamatos tréning során a játékok, feladatok mind arról szólnak majd, hogy óráról-órára arra ébredhess rá, hogy a kreativitásodnak semmi sem szab határt. Dolgozunk szöveggel és szöveg nélkül, beszélgetünk önmagunkról és a világról, és játszunk zenével, zene nélkül, mozgunk önállóan és csoportban. Célunk, hogy újabb és újabb határokat léphess át.

„Egy novellaírónak bátornak kell lennie” – állítja Roberto Bolaño, a kalandos életű dél-amerikai író.
De nemcsak egy novella megírásához, az olvasásához is bátorságra van szükség.
Mert a jó novella olyan, mint egy megrázó fénykép, amely magába sűrít sorsot,
vagy még inkább egymással összefonódó sorsokat, kinagyítva belőlük az élet határhelyzeteit,
kitüntetett pillanatait, tragédiáit. A Szevasz című kötet kortárs novellákat gyűjt egybe:
huszonöt köztünk élő író egy-egy elbeszélését. Az öt novellaciklus a szerelem, a család, a hit,
a művészet és a történelem témája köré csoportosul. Az általunk megfejtett és színpadra alkalmazott novellákat a Republic
zenekar szövegei és dallamai szövik majd át a bemutatónkban.


Kurzusvezető: Balázs Ágnes és Gáspár András

FIGYELEM!
A KÖVETKEZŐ FELHÍVÁST FIÚK SZÁMÁRA TESSZÜK KÖZZÉ: AMENNYIBEN DRÁMAJÁTÉKOS
MÚLTTAL RENDELKEZEL (DRÁMATAGOZATOS GIMNÁZIUMBA JÁRSZ, VAGY ÉVEK ÓTA SZÍNJÁTSZOL, ÉS ELMÚLTÁL 16 ÉVES!),
LEHETŐSÉGET TUDUNK BIZTOSÍTANI, HOGY AZ ALAPOZÓ ÉS/VAGY FELVÉTELI CSOPORT MELLETT BEKAPCSOLÓDJ VALAMELY HALADÓ CSOPORT MUNKÁJÁBA. AMENNYIBEN ÉRDEKEL EZ A LEHETŐSÉG, JELEZD A JELENTKEZÉSI LAPODON.

VIZSGA: A KURZUSON ELKÉSZÜLT SZÍNDARABBÓL

vizsga202301

ALAPOZÓ KURZUS

A kurzus két 120 perces modulból áll. A tematika: helyzetgyakorlatok, önismereti gyakorlatok, improvizáció, kreatív játék, jelenetépítés, színpadi beszéd

KURZUS IDŐPONTJA:
Szombatonként 13.30-17:30-ig 
KÉT PÁRHUZAMOSAN DOLGOZÓ CSOPORTOT INDÍTUNK.

Figyelem: amenniyben a jelentkezők száma túllépi a 2x16 főt, tervezzük vasárnap délelőtt induló csoport indítását is.
Amennyiben csak vasárnap tudnál jönni, mindenképpen küldj egy jelentkezési lapot, és
a megjegyzés rovatba írd meg nekünk, hogy téged a vasárnap érdekelne. (A mennyiben a vasárnapi csoport elindul, időpontja 9.00-13.00 óra lesz)

A SZÍNÉSZMESTERSÉG ALAPJAI

A kurzust azoknak a diákoknak indítjuk, akik még nem vettek részt Ász-képzésen. Az alapozó kurzus tematikáját az Ász drámaiskola elmúlt 14 éve érlelte. Önismereti-kreatív-improvizációs- beszéd és jelenetépítéssel kapcsolatos gyakorlatokon keresztül kialakítjuk azt a közös színházi nyelvet, amely lehetővé teszi, hogy a diákok kiépíthessék önmagukban annak a színházi gondolkodásnak az alapjait, amelyre a későbbiekben magabiztosan építhetnek a drámaiskolai képzés egyéb kurzusain, vagy más képzési intézményekben. Célunk itt nem elsősorban a színművészeti egyetemekre történő felkészítés - ugyanakkor a felvételizőknek kifejezetten ajánljuk, hogy ezt az alapozó kurzust is elvégezzék - hanem sokkal inkább a kreatív gondolkodás ösztönzése. (Mint előbb írtuk: lehetőséget biztosítunk képzésünk keretei között az egyetemi felkészülésre is.)

Kurzus- és tréningvezetők Balázs Ágnes és Gáspár András

vizsga202203  


VIZSGA: HELYZETGYAKORLATOK, BESZÉD, IMPROVIZÁCIÓ

FELVÉTELI KURZUS

A kurzus két 120 perces modulból áll. 

KURZUS IDŐPONTJA:

vasárnaponként 11:00-15:00

Azoknak a diákoknak ajánljuk, akik 2023-ban jelentkeznek Színművészeti Egyetemre vagy OKJ-s képzésre. Akik még nem vettek részt Ász-képzésen, azoknak érdemes az ALAPOZÓ KURZUSRA is bejelentkezni.

Felvételizőink sikereiről a SIKEREINK aloldalon tájékozódhatsz! Kattints!

 

Kurzusvezetők: Balázs Ágnes és Gáspár András

     vizsga202206

Felvételiző csoport 2022


Balázs Ágnes

A kurzus során a szakmai képzésen túl azokat a képességeidet fejlesztjük majd,amelyek hozzásegíthetnek egy idegileg és fizikailag megterhelő helyzet – a felvételi – sikeres megoldásához.  Önismereti gyakorlatok segítenek majd abban, hogy megtaláld magad egy-egy vers és monológrészlet mögött, és ezáltal hitelesen add elő a saját magad által összeállított anyagodat. A munka során a művészi beszédre, helyzetgyakorlatok építésére, ritmus- és improvizációs gyakorlatokra és az év második felében a felvételi anyagra fókuszálunk. Október végén Farkas Amáta koreográfus lesz a vendégünk (Amáta egy kétórás tréninget tart nektek), aki tanácsokat ad majd, hogy az elkövetkező hónapokban milyen típusú mozgással érdemes foglalkoznod ahhoz, hogy a felvételi harmadrostáján rád váró mozgásos feladatok ne jelentsenek problémát. Október végén játékos próbafelvételit is tartunk majd, melyet követően együtt összegezzük, hogy az elkövetkező hónapokban milyen feladatok várnak ránk.

Gáspár András

A kurzus első óráin drámajátékokon és helyzetgyakorlatokon keresztül tágítjuk önnön határainkat. Ezt követően az elmúlt évhez hasonlóan 5 foglalkozáson más-más drámaíróval és műveikből vett jelenetekkel dolgozunk. (Terveink szerint Molnár Ferenc, Wedekind, Mrozek, Székely Csaba és Pintér Béla művei közül fogunk válogatni.). Ezeken a kurzusnapokon a két csoportvezető felváltva vezeti a kurzust. A diákok hármas csapatokban prezentációt tartanak egy-egy szerzőből és kötelezően elolvasandó műveikből, majd a prezentációkat követően mindegyikük pár oldalas jelenetet rendez csoportársainak, a kurzusvezetővel egyetemben. Ezeket a jeleneteket a többiek az adott kurzusnapon kapják meg, azaz kb. 3 óra lesz arra, hogy a csapat a vezető rendező segítségével értelmezze és színpadra állítsa a jelenetet, valamint a szereplők megtanulják/rögzítsék a jelenet szövegét. A felkészülést követően az elkészült 4-5 perces jeleneteket a csapatok bemutatják egymásnak, majd szakmai megbeszélés keretében elemzik az elvégzett munkát. Kemény challenge ez, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon hasznos munka. Hasonló feladattal a felvételi 2. és 3. fordulóján is találkozhatsz. Az év második felében célirányosan a felvételi anyagok verseivel és monológjaival dolgozunk.


VIZSGA: JELENETEK ÉS EGYÉNI FELVÉTELI ANYAGOK


AZ ÁSZ HÉTVÉGI KÉPZÉS MENETE

DÉLELŐTTI CSOPORTOK
SZOMBATONKÉNT

8:30-9:00 Gyülekezés - teázás, nasi

KÁOSZ CSOPORT

Tanárok: Balázs Ágnes és Gáspár Andás

9:00 - 10:55 – KREATÍV ALKOTÓMŰHELY 

MUNKA A KÁOSZ CÍMŰ SZÍNDARABBALBalázs Ágnes/Gáspár András

10:55 - 11:05 szünet

11:05 - 13:00 – KARAKTERJÁTÉK ÉS SZITUÁCIÓS GYAKORLATOK,
ISMERKEDÉS SZTANYISZLAVSZKIJ: A SZÍNÉSZ MUNKÁJA CÍMŰ MŰVÉNEK SZÍNÉSZKÉPZŐ MÓDSZERÉVEL

- Gáspár András/Balázs Ágnes

 

SZEVASZ CSOPORT

Tanárok: Balázs Ágnes és Gáspár Andás

9:00 - 10:55 – KREATÍV JÁTÉK, RITMUS ÉS ZENÉS FEJLESZTŐ GYAKORLATOK,
SZÍNHÁZI ALKOTÁS CSOPORTBAN, ÉS IMPROVIZÁCIÓ  2. - Gáspár András/Balázs Ágnes

10:55-11:05 szünet

11:05 – 13:00 ÖSSZMŰVÉSZETI MŰHELYMUNKA NOVELLÁK ALAPJÁN - Balázs Ágnes/Gáspár András

 

DÉLUTÁNI CSOPORTOK

13:00-13:30 Gyülekezés - teázás, nasi

ALAPOZÓ KURZUS I-II.

Tanárok: Balázs Ágnes és Gáspár Andás

13:30 - 15:25 – ÖNISMERETI JÁTÉKOK, A JELENETÉPÍTÉS ALAPJAI, HELYZETGYAKORLATOK, 

MŰVÉSZI BESZÉD, JELENETÉPÍTÉSBalázs Ágnes

15:25-15:35 szünet

15:35-17:30 – KREATÍV JÁTÉK, KARAKTERJÁTÉK ÉS SZITUÁCIÓS GYAKORLATOK 

CSOPORTJÁTÉKOK ÉS IMPROVIZÁCIÓ 1. - Gáspár András

VASÁRNAPI CSOPORT

 

FELVÉTELI CSOPORT

Tanárok: Balázs Ágnes és Gáspár Andás

10:30 - 11:00 Gyülekezés teázás, nasi

11:00 - 12:55 DRÁMÁK FELDOLGOZÁSA, JELENETEK KIDOLGOZÁSA,

                    IMPROVIZÁCIÓ 1-2., EGYÉNI FELKÉSZÍTÉS - Gáspár András

13:55-13:05 szünet

13:05-15:00 DRÁMÁK FELDOLGOZÁSA, MŰVÉSZI BESZÉD,

                    HELYZETGYAKORLATOK, EGYÉNI FELKÉSZÍTÉS - Balázs Ágnes

     

TANÍTÁSI NAPJAINK

A "szombati" képzés napjai: alapvetően szombatonként tartjuk (esetenként vasárnap), amennyiben pótórákra lenne szükség.
A vasárnapi felvételi csoport, természetesen, vasárnapra fókuszálva dolgozik.

Egy hónapban négy foglalkozást tartunk. Ha ünnepnap, vagy iskolai szünet miatt elmarad egy foglalkozás az adott hónapban, mindenképpen pótoljuk!
Ha eseteg egy iskolai tanítási nap hétvégére esik, és azon a napon van drámaiskola, az eddigi gyakorlatunknak megfelelően igazolást tudunk adni.

A SZOMBATI CSOPORTOK TANÍTÁSI NAPJAI AZ ELSŐ FÉLÉVRE:

Szeptember 3, 10, 17, 24
Október 1, 8, 15, 22, 29 - decemberi pótóra!
November 5, 12, 19, 26
December 3, 10, 17 - két hét szünet -

A második félév tanítási napjainak időpontjait hamarosan megadjuk.


VIZSGA: 2023. JÚNIUS 18. vasárnap a 6SZÍN-ben!

 

A VASÁRNAPI CSOPORT TANÍTÁSI NAPJAI AZ ELSŐ FÉLÉVRE:

Szeptember 4, 11, 18, 25
október 2, 9, 16, 23 – egy hét szünet
november 6, 13, 20, 27
december 4, 11, 18 dupla óra, azaz a foglalkozás 9:00-17:30-ig tart, félóra ebédszünettel
- két hét szünet -

A második félév tanítási napjainak időpontjait hamarosan megadjuk.

VIZSGA: 2023. JÚNIUS 18. vasárnap a 6SZÍN-ben!

 A változtatás jogát fenntartjuk!

 

Az időpontokat írd fel, nyomtasd ki, és oszd meg a szüleiddel, hogy ők is tudjanak tervezni veled!

********


A JELENTKEZÉSEKET OKTÓBER VÉGÉIG VÁRJUK!

 

A KÉPZÉS HELYSZÍNE A "PRIVÁT HELY" NEVŰ KÖZÖSSÉGI TÉR

BUDAPEST, VI. ker. 
EÖTVÖS UTCA 46.
(Eötvös utca és Szobi utca sarok!
Bejárat a Szobi utca felől)

2 percre a Nyugatitól és 50m-re a Nagykörúttól!

 

A KÉPZÉS DÍJA:

22.000 Ft/ hó
Két csoport látogatása esetén: 32.000 Ft/ hó.

A tandíjat minden hónap első óráján kérjük rendezni készpénzben!

 

JELENTKEZÉS

Augusztus 12-től, reggel 8 óra 12 perctől jelentkezhetsz!
Honlapunk "ÁSZ DRÁMAISKOLA" menüjét legördítve megtalálod 

a "JELENTKEZÉS" aloldalt, a honlapunk oldalán is ott találod a "JELENTKEZÉS DRÁMAISKOLÁBA" gombot,
de erre a feliratra kattintva is eléred a jelentkezés oldalunkat, ahol egy jelentkezési lap beküldésével rögzítheted a helyed:

JELENTKEZÉS A DRÁMAISKOLÁBA


Amit tudnod kell: a diákokat a jelentkezés sorrendjében regisztráljuk. 
Csak szabályosan kitöltött, önmagadról készített fotóval (selfi is tökéletes) feltöltött jelentkezési lapot fogadunk el! Ami fontos: a fotó mérete ne legyen túl nagy, mert a rendszerünk érzékeny!:-)

Ha két kurzusra is jelentkezel, jelöld meg azt a kurzust, amelyikre mindenképpen szeretnél járni.
A második kurzust csak akkor látogathatod, ha azt a létszám lehetővé teszi. Megértésedet köszönjük!

vizsga202210

VÁRUNK!